Συνέντευξη Τύπου

19 May 2016

Εγκαίνια της έκθεσης
Ai Weiwei at Cycladic
Πέμπτη 19 / 5, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραφείο Τύπου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Λήδα Καρανικολού, Υπεύθυνη Τύπου | E: lkaranikolou@cycladic.gr | T: +30 210 7228321-3 (ext.114)

Πλήρης κατάλογος των έργων:
Divina Proportione, 2012
Rebar & Case, 2014
Grapes, 2011
Cao, 2014
Mask, 2011
Chandelier, 2015
Study of Perspective, 2014
Dust to Dust, 2008
Remains, 2015
Standing Figure, 2016
Tyre, 2016
Finger, 2014
Surveillance Camera with Plinth
Lesvos Photographs (προσωρινός τίτλος), 2015-2016
Zodiac Boat, 2016
The Animal That Looks Like a Llama but is Really an Alpaca
Stones, 2011
Tear Bottle/Tear Gas Canister (προσωρινός τίτλος), 2016
Iphone Wallpaper 2016
Flag (Greece), 2016
Flag (Europe), 2016
Flag (Shadow), 2016

Βίντεο:
At Sea, 2016, έγχρωμο βίντεο με ήχο, 5 min
On the Boat, 2016, έγχρωμο βίντεο, 10 min
Floating, 2016, έγχρωμο βίντεο, 3 min 44 sec

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εγκαινιάζει την έκθεση Ai Weiwei at Cycladic (20 Μαΐου – 30 Οκτωβρίου 2016), την πρώτη μεγάλη έκθεση του δημοφιλούς καλλιτέχνη και ακτιβιστή στην Ελλάδα, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ένα νέο έργο του, μια νέα δημιουργία, αποκλειστικά εμπνευσμένη από τη συλλογή του μουσείου. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του Ai Weiwei σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως, αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ του καλλιτέχνη και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Σκοπός της έκθεσης είναι να μυήσει το κοινό στην καλλιτεχνική προσέγγιση του Ai Weiwei, μέσα από πολλά και σημαντικά έργα του ενώ έμφαση δίνεται στις δράσεις που ανέπτυξε ο καλλιτέχνης τους τελευταίους μήνες που πέρασε στην Ελλάδα, καταγράφοντας την προσφυγική κρίση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι ορισμένα από τα έργα του Ai Weiwei εκτίθενται ανάμεσα στα φημισμένα αρχαιολογικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου.

Η έκθεση Ai Weiwei at Cycladic εστιάζει στην επαναλαμβανόμενη χρήση από τον καλλιτέχνη υλικών όπως το ξύλο και το μάρμαρο, τα οποία βρίσκουμε και στην ελληνική Τέχνη. Μεταξύ  των πολλών δημοφιλών έργων του που φιλοξενούνται, συμπεριλαμβάνονται τα Divina Proportione (2012), Mask (2011), Cao (2014) και Grapes (2011).

Ένα από τα νέα έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση είναι το Standing Figure (2016), ένα γλυπτό σε φυσικό μέγεθος, εξ ολοκλήρου από μάρμα­ρο, το οποίο παραπέμπει άμεσα στα ειδώλια τύπου Σπεδού που κυριαρχούσαν κατά την Πρωτοκυκλαδική Περίοδο (2800-2300 π.Χ). Σε μια προσωπική ερμηνεία της Κυκλαδικής Τέχνης, ο Ai Weiwei έχει μεταβάλει την κλίμακα, μετατρέποντας το μικρό κυκλαδικό ειδώλιο σε μια πανύψηλη θεότητα. Με σαφή αναφορά στο προκλητικό φωτογραφικό τρίπτυχο Dropping a Han Dynasty Urn (1995) του ίδιου του Ai, το γλυπτό εμφανίζεται με χέρια εκτεταμένα και ένα αγγείο μετέωρο από κάτω, ως  ένας υπαινιγμός σχετικά με την καταστροφή αρχαίων έργων τέχνης  κατά την Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα (1966–1976). Τα  έργα αυτά, εκτεθειμένα μέσα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δηλώνουν εμφατικά τον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη τέχνη μπορεί να αναπτύσσει διάλογο με αντικείμενα από το παρελθόν.

Το Δεκέμβριο του 2015, μετά από πρόσκληση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο Ai Weiwei μετέβη στη Λέσβο για να δει από κοντά την εν εξελίξει προσφυγική κρίση. Ορισμένα από τα νέα έργα που εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης  κατά την παραμονή του στη Λέσβο, παρουσιάζονται  στο μουσείο. Ο Ai εφαρμόζει και εδώ την πρακτική του να εξυψώνει αντικείμενα καθημερινής χρήσης σε έργα τέχνης χρησιμοποιώντας αντικείμενα που έχουν γίνει συνώνυμα της προσφυγικής κρίσης. Για παράδειγμα, τα έργα Tyre (2016) και Zodiac Boat (2016) αναφέρονται στους κινδύνους και τις κακές συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες.

Το Tear Bottle/Tear Gas Canister (προσωρινός τίτλος) (2016) είναι μια ακόμη πολιτική τοποθέτηση:  Εδώ φυσίγγια από δακρυγόνα που χρησιμοποίησε η αστυνομία της ΠΓΔΜ κατά των προσφύγων εκτίθενται δίπλα σε αρχαία δακρυδόχα, λεπτεπίλεπτα αγγεία στα οποία συνέλεγαν τα δάκρυα των πενθούντων για τον χαμό των αγαπημένων τους.  Επίσης, το Iphone Wallpaper (2016) είναι ένα κολάζ με πάνω από 12.030 εικόνες που τράβηξε ο καλλιτέχνης με το κινητό του μεταξύ Ιανουαρίου 2016 και Απριλίου 2016 κατά την παραμονή του στη Λέσβο.

Παράλληλα, ο Ai Weiwei, σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, παρουσιάζει μια σειρά φωτο­γραφιών σχετικών με την προσφυγική κρίση, από έξι Έλληνες ερασιτέχνες φωτογράφους. Τέλος, στο μπαλκόνι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα φιλοξενηθεί  μία ακόμη εικαστική παρέμβαση που εμπνεύστηκε ο Ai ειδικά για την έκθεση: Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης τα Flag (Greece), Flag (Europe) και Flag (Shadow) θα έχουν αναρτηθεί πάνω από την είσοδο του Μουσείου  ως ένας σχολιασμός  στις έννοιες της εθνικής ταυτότητας και της μετακίνησης πληθυσμών που συνδέονται με την προσφυγική κρίση.

Ανταποκρινόμενο στην προσφυγική κρίση, το Μουσείο Κυκλαδκής Τέχνης θα διαθέσει το 10% των συνολικών εσόδων της έκθεσης, απευθείας σε δύο ΜΚΟ: στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) και στην ελληνική οργάνωση ΜΕΤΑδραση, που συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, λέει: «Η παρουσία του Ai Weiwei στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έρχεται ως συνέχεια του πρωτοποριακού, υψηλής ποιότητας προγράμματος των –αρχαιολογικών και σύγχρονων– εκθέσεών μας. Η ιδέα ενός διαρκούς, δημιουργικού διαλόγου των αρχαιολογικών συλλογών με τη σύγχρονη τέχνη υλοποιείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εδώ και μία δεκαετία. Ο Ai είναι ένας καλλιτέχνης ανατρεπτικός, ένας έντονα πολιτικοποιημένος ακτιβιστής αλλά ταυτόχρονα ένας ειλικρινής, ζεστός και ανοικτός άνθρωπος που συγκινήθηκε βαθιά όταν είδε για πρώτη φορά τις συλλογές του Μουσείου. Η επίσκεψή του είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου έργου εμπνευσμένου από την κυκλαδική τέχνη, φτιαγμένου ειδικά για αυτή την έκθεση. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν επιλεγμένες δημιουργίες του, καθώς επίσης και νέα έργα, μεταξύ των οποίων φωτογραφίες και βίντεο που εστιάζουν στην προσφυγική κρίση.»

Ο επιμελητής της έκθεσης Michael Frahm λέει: «Ο Ai Weiwei είναι αναμφίβολα ένας από τους καλλιτέχνες της εποχής μας με τεράστια επιρροή. Συνεργαστήκαμε στενά με το Μουσείο ώστε να οργανώσουμε αυτή την έκθεση που  παρουσιάζει έργα του καλλιτέχνη της τελευταίας δεκαετίας αλλά και νέα έργα που δημιούργησε ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση. Η συγκεκριμένη δουλειά ήταν μια πρόκληση καθώς η έκθεση ανοίγει τις πόρτες της σε μια σημαντική χρονική στιγμή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας. Είμαστε, λοιπόν, πολύ χαρούμενοι που κατορθώσαμε να μετατρέψουμε το όραμα σε πραγματικότητα. Το έργο του Ai είναι πάντοτε αυστηρό, δυνατό και προκλητικό και ελπίζουμε ότι οι επισκέπτες θα φύγουν συγκινημένοι και προβληματισμένοι.»

#AiWeiwei
aiweiwei.cycladic.gr
cycladic.gr

Σχετικά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι αφιερωμένο στη μελέτη και την προβολή των αρχαίων πολιτι­σμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην κυκλαδική τέχνη της 3ης χιλιετίας π.Χ. Ιδρύθηκε το 1986 για να στεγάσει τη Συλλογή Νικολάου & Ντόλλης Γουλανδρή. Έκτοτε έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει νέα αποκτήματα που ήρθαν μέσω δωρεών από σημαντικούς συλλέκτες και Ιδρύματα.

Στους τέσσερις ορόφους του μουσείου εκτίθενται περισσότερα από 3000 αντικείμενα κυκλαδικής, αρχαίας ελληνικής και κυπριακής τέχνης. Στις αίθουσες του ΜΚΤ ο επισκέπτης μπορεί να προσεγγίσει τρεις κύριες ενότητες: Κυκλαδική Τέχνη 3200-2000 π.Χ., Αρχαία Ελληνική Τέχνη 2000 π.Χ. – 395 μ.Χ., Αρχαία Κυπριακή Τέχνη 3900 π.Χ. – 6ος αι. μ.Χ.

Η Συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, αποτελεί πόλο έλξης για τον θεατή, με τα μαρμάρινα ειδώλια γυμνών ανθρώπινων μορφών να συναρπάζουν με την απλότητα και την αφαιρετικότητά τους — στοιχεία που ενέπνευσαν καλλιτέχνες του 20ου αιώνα όπως ο Brancusi, ο Modigliani, ο Giacometti, η Hepworth και ο Moore.

Οι περιοδικές εκθέσεις του ΜΚΤ εστιάζουν στην αρχαιολογία, την Αναγέννηση, τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, με στόχο να εισαγάγουν το κοινό όχι μόνο στην αρχαιότητα αλλά και σε σημαντικούς καλλιτέχνες του 21ου αιώνα και να διερευνήσουν τους δεσμούς μεταξύ αρχαίων πολιτισμών και σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στους μοντέρνους και σύγχρονους καλλιτέχνες που έχουν παρουσιαστεί στο ΜΚΤ περιλαμβάνονται οι Dali, Picasso, Thomas Struth, Louise Bourgeois, Sarah Lucas, Ugo Rondinone, Jannis Kounellis και Mario Merz.